خرید و سوغات

معرفی گز قم

گز، سوغات قم یا اصفهان؟؟؟

خیلی از ایرانیان گز را به عنوان سوغات اصفهان می‌شناسند، اما این خوراکی در قم هم حرف‌هایی برای گفتن دارد….

همراهان گرامی سلام؛

همانطور که در مقاله قبلی و معرفی سوهان قم اشاره کردیم، خیلی از افرادی که اهل خوردن تنقلات و شیرینی‌جات و اقوام وابسته هستند سوهان و گز همیشه جزء جدایی ناپذیر علاقه‌مندی‌هاشون هست و به اینکه بهترین گز و سوهان و… از کجا و چجوری بخرند با دیگران بحث و تبادل نظر دارند.

قمگردی این هفته قصد دارد شما همراهان گرامی را با یکی دیگر از سوغات خوراکی قم آشنا نماید. با ما همراه باشید با گز قم…

همین دسته از دوستان این محصول را متعلق به اصفهان دانسته و توقع دیدن این شیرینی سفید روی، خوشمزه، پر مغز و خاصیت را در سایر شهرهای ایران عزیزمان ندارند.

گز، سوغات قم یا اصفهان

البته ناگفته نماند که خود اهالی قم هم تا حدود 20 سال پیش گز مصرفی و مورد نیاز خود را به ناچار از اصفهان و یا فروشگاه‌ها و مغازه‌دارانی تهیه می‌کردند که سوغات اصفهان را عرضه می‌نمودند. اما قمی‌ها کم کم به این فکر افتادند که چرا خود به تولید این محصول اقدام نکنند؟؟؟

قمی‌ها که در تولید سوهان به خبرگی و تبحر خاصی رسیده بودند، کم کم تولید گز را در دستور کار خود قرار داده و نمونه‌های اولیه این محصول را به مرحله تولید رساندند. حالا بعد از گذشت چند سال گز قم هم همانند سوهان قم خود را به عنوان سوغات قم معرفی نموده و پرچم قمی‌ها در تولید این خوراکی هم برافراشته شده است.

برندها و شرکت‌های معتبری به صورت حرفه‌ای و تخصصی در زمینه تولید این شیرینی سنتی ایرانی مشغول به فعالیت هستند و توانسته‌اند این محصول را این بار از قم و نه اصفهان به اقصی نقاط دنیا صادر نمایند.

گز تخت جمشید

گز دارای معانی بسیاری است که مشهورترین آن نام درختچه‌ای است که در حدود ۳۰ گونه آن شناخته شده است. گزانگبین معروف‏‌ترین گونه این درختچه بوده و در مناطق کویری در اطراف اصفهان و خوانسار و همچنین در برخی مناطق چهارمحال و بختیاری رشد می‏‌کند. از این درختچه ماده شیرینی استخراج می‌‏شود که آن را انگبین می‌‏نامند و در تولید این خوراکی از آن استفاده می‏‌کنند.

نام این خوراکی در ادبیات اصفهان بن مضارع فعل گزیدن است. قند کتیرا موجود در درخت گون توسط پشه‏‌ای خاص تبدیل به گزانگبین می‏‌شود که روی گیاه باقی می‏‌ماند. دامداران و چوپانان در اواسط شهریور از این درخت گزانگبین می‏‌گیرند. پس می‌توان این چنین استنباط نمود که نام این محصول از ماده اولیه ساخت آن که همان گزانگبین است، گرفته شده است.

همانطور که در خصوص تاریخچه سوهان هم بین بزرگان و مورخان اختلاف نظر وجود داشت، در رابطه با چگونگی پیدایش گز هم، داستان‌ها و روایت‌های مختلفی وجود دارد. اما آنچه قابل قبول‌تر هست، اینگونه می‌باشد که: این محصول از زمان صفویه در اصفهان و چند شهر دیگر، البته نه با این شکل و شمایل تولید می‌شده است.

ولی در زمان شاه عباس صفوی در اصفهان به رسمیت شناخته شده و از آن زمان به بعد به عنوان یکی از شیرینی‌های سنتی ایران به همگان معرفی و حتی در زمان آقا محمد خان قاجار به عنوان اولین کالای صادراتی ایران به جهان عرضه شده است.

این خوراکی برای اولین بار در اصفهان از طریق مخلوط کردن شکر، گزانگبین، سفیده تخم‌مرغ و مغز پسته و بادام تولید شده و در طی سال‏‌های بعد گلوکز مایع در تولید این محصول مورد استفاده فراوان قرار گرفته است.

مواد اصلی تشکیل دهنده این خوراکی عبارتند از گزانگبین، شکر، گلوکز، سفیده‌ی تخم مرغ، گلاب، مغز پسته یا بادام. همچنین می‏توان از عسل طبیعی به عنوان جایگزین گزانگبین استفاده کرد. به دلیل آنکه عسل طبیعی توسط زنبور تولید می‏‌شود نوعی انگبین گیاهی محسوب می‏‌شود.

البته بعضی از شرکت‌های تولید کننده این محصول، به دلیل گران بودن گزانگبین، از مواد جایگزین استفاده می‌کنند.

گز طعمی به شیرینی فرهنگ اصفهان

شربت گلوکز عضو جدا نشدنی تولید این خوراکی است و عامل اصلی کشسانی آن به حساب میاد. جالب است بدانید که دلیل اصلی خشک و یا سفت بودن بعضی از گزها هم تفاوت کیفیت گلوکز استفاده شده در مواد اولیه این خوراکی هست.

خواص درمانی موجود در سفیده تخم مرغ، مغز پسته، مغز بادام، هل، زعفران و گلاب در کنار عسل و انگبین به کار برده شده در تولید گز، خاصیت درمانی این سوغات شیرین را چند برابر نموده و بسیاری از افراد از این محصول به عنوان یک خوراکی تقویتی و درمانی استفاده می‌نمایند.

آشنایی کامل با انواع گز ایرانی

تولید این خوراکی از قدیم الایام توسط استاد کاران این رشته و با استفاده از ابزار سنتی و محلی صورت می‌گرفته است، اما با توجه به بالا رفتن نیاز بازار و بیشتر شناخته شدن این محصول سنتی و خوشمزه ایرانی، امروزه با استفاده از ماشین آلات صنعتی و بهداشتی تولید این محصول به حجم انبوه رسیده است. یکی از مهم‌ترین مراحل تولید این محصول، آماده کردن مغز پسته و بادام برای اضافه کردن به گز است.

مراحل آماده سازی گز

مراحل آماده سازی هر مغز متفاوت است. مثلا پر مصرف‌ترین مغزی که در تولید این خوراکی استفاده می‌شود مغز پسته است. آماده کردن پسته به معنی پاک کردن پسته، جدا سازی پسته‌های آسیب دیده و جداسازی سنگ یا ضایعات است. مغز بادام هم باید مراحلی را سپری کند تا آماده استفاده در این شیرینی دلچسب شود.

ابتدا همانند مغز پسته پاک و جداسازی شده و به مرحله بعد راه میابد. مغز بادام درختی چون ماهیت سفتی دارد، می‌بایست بوسیله حرارت بو داده شود تا تردی مورد نظر را بدست آورد. فرآیند بو دادن بادام درختی در تولید گز با کیفیت قم به صورت روزانه انجام می‌شود تا بادام، رطوبت محیط را به خودش نگیرد و تردی و تازگی خود را از دست ندهد.

برای تولید این خوراکی ابتدا در ظرف بزرگی شکر را با مقداری آب (در حدود ۲۰ درصد وزن شکر) مخلوط کرده و به مدت ۲۰ دقیقه آن را جوشانده و قبل از اضافه کردن انگبین گلوکز را اضافه می‏‌کنند و حرارت دهی را قطع می‌کنند و از صافی عبور می‏‌دهند تا کاملا زلال شده، مواد اضافی و زاید حذف شوند.

مخلوط بدست آمده در حین حرارت درون ظروف بزرگ هم زده می‏‌شود تا غلیظ شوند. در مرحله بعد سفیده تخم مرغ زده شده و کف کرده تا حجم آن افزوده شود. سپس سفیده‌ها را به همراه کمی شکر به مواد قبلی اضافه می‌کنیم.

طرز تهیه گز تاریخچه و مواد تشکیل دهنده آن

در این قسمت مواد مخلوط شده را تحت حرارت ملایم زیر دستگاه‌های همزن قرار می‏‌دهند و باید توجه شود که حرارت لازم به میزانی است که مواد داخل آنها به مرحله پخت نرسد. بعد از طی مدت کوتاهی دستگاه همزن با سرعت کمتر در مقایسه با مراحل قبل مخلوط را هم می‏‌زند تا آب سفیده تخم مرغ تبخیر و در نهایت این خوراکی خوشمزه بدست می‏‌آید.

در ادامه مقدار مورد نیاز مغز پسته یا بادام، بسته به نوع گز به مخلوط اضافه می‌‏شود. برای آنکه مغز پسته و بادام کاملا و به شکل یکدست با محتویات پاتیل مخلوط شوند، با استفاده از دستگاه‌های همزن به مدت ۵ دقیقه آنها را با هم مخلوط می‏‌کنند.

مغز پسته و بادام در گز

سپس گز ساخته شده در ظروف مخصوص قالب‏گیری می‏‌شوند. پس از خنک شدن، با ماشین‌های قیچی در ابعاد گوناگون بریده و ماشین‌های جلدگیر «سلفون پیچ» با روکش مخصوص آنها را جلد می‌گیرند. این خوراکی خوش طعم آماده شده وارد انبار با دمای مناسب می‌شود و بعد به بازار عرضه می‌شود.

این خوراکی از لحاظ مغز بکار برده در آن به دو گونه‌ی پسته‌ای و بادامی تولید می‌شود که هر کدام بر اساس مقدار مغز پسته یا بادام بکار رفته درآن به انواعی تقسیم می‌شود که عبارتند از ۱٠ درصد – ۱۸ درصد – ۲۸ درصد و 42 درصد و ….

یکی دیگر از تقسیم‌بندی‌های انواع گز حالت برش و بسته بندی آن می‌باشد که معمولا به دو شکل لقمه‌ای و یا گرد در بازار وجود دارد.

نظر قمگردی:

همراهان گرامی، گز قم به عنوان دومین سوغات خوراکی این شهر با کیفیت بالا و مواد اولیه مرغوب تولید شده تا بتواند خود را در کنار گز اصفهان به اقصی نقاط دنیا صادر نماید. گز تخت جمشید قم یکی از برندهای باسابقه در زمینه تخصصی تولید گز قم می‌باشد که در طی 16 سال فعالیت خود، توانسته رضایت حداکثری همشهریان قمی و زائران و گردشگران سایر شهرها و کشورها را به دست آورد.

قمگردی برای ثبت تجربه‌ای به یاد ماندنی از قم و سوغات قم، گز تخت جمشید را به شما معرفی می‌نماید. نوش جان….

گز دومین سوغات خوراکی قم

نکته طلایی:

  • جهت اطلاع از انواع محصولات، قیمت و روش‌های خرید گز تخت جمشید به آدرس ذیل مراجعه بفرمائید.
  • آدرس : قم / 30متری هنرستان / روبروی کوچه 35 / فروشگاه تخت جمشید
  • شماره تماس : 696 36 377- 025
  • اینستاگرام : gaz_takhtejamshid

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا