آشنایی با دو تن از امامزادگان واجب التعظیم قم امامزاده ابواحمد و چهار امامزاده از نوادگان امام سجاد (ع)
همراهان عزیز سلام
سفر معنوی و پرفضیلت خود در میان امامزادگان واجب التعظیم شهر مقدس قم را ادامه میدهیم. در این مقاله، به معرفی دو تن دیگر از این انوار تابناک، امامزاده ابواحمد (ع) از نوادگان حضرت علی (ع) و چهار امامزاده از نوادگان امام سجاد (ع) میپردازیم.
همانطور که در شمارههای گذشته اشاره شد، بقاع متبرکه و امامزادگان همواره از مهمترین جاذبههای تاریخی، مذهبی و فرهنگی هر شهر و دیاری به شمار میروند. در این راستا، طی مقالات گذشته به معرفی تعدادی از این امامزادگان معزز در قم، از جمله امامزاده حمزه (ع)، امامزاده موسی مبرقع (ع)، امامزاده سید علی (ع)، امامزاده ابراهیم (ع) و امامزاده جعفر شهید (ع)، پرداختهایم.
در این مقاله، نوبت به آشنایی با دو امامزاده واجب التعظیم دیگر میرسد که بارگاه نورانی ایشان در زمره زیارتگاههای پربازدید و محبوب شهر قم به شمار میرود.
امامزاده ابواحمد بن محمد بن حنفیه (ع)
امامزاده ابواحمد که در بين اهالی قم به امامزاده احمد ميانی و یا امامزاده میانی معروف شده از نوادگان حضرت امیرالمومنین علی (ع) میباشد که نسب اين امامزاده با پنج واسطه به امام علی (ع) میرسد، اين پنج واسطه شامل سيد ابو احمد محمد بن عبدالله الثانی بن جعفر الثانی بن عبدالله بن جعفر الاصفر بن محمد الحنيفه بن الامام اميرالمومنين علی (ع) میشود.
علت معروفیت و شهرت این امامزاده به امامزاده احمد میانی به دلیل قرارگیری مکان این امامزاده در میان بقعه چهار امامزاده و امامزاده سید علی میباشد.
بنای آستان امامزاده احمد (ع) از آثار معماری قرن دهم هجری است و متضمن آثار هنری و گچ بری زيبا و گنبد هرمی میباشد، همچنين بقعه امامزاده احمد در وسط صحن واقع شده كه در سمت شرقی و مدخل آن ايوانچهای است با جدار سفيد كاری و پوشش مقرنس گچی كه در نوع خود بینظير است.
این اثر تاریخی و معماری سال ۱۳۷۸ و با شماره ۲۴۲۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مورخان و تاریخ نویسان بر این عقیدهاند که هجرت امامزاده ابواحمد ظاهرا در سال 250 هجری قمری پس از قيام و شهادت يحيی بن عمر بن يحيی صورت گرفته است؛ زيرا در اين سال متوكل عباسی آزار و اذيت خود را نسبت به سادات مضاعف كرد و همين باعث مهاجرت تعداد زيادی از علويان به قم، كرمان، فارس، اصفهان و خراسان و طبرستان شد. روايت شده است كه ابواحمد از كوفه به قم آمد و تا زمان وفات، در اين شهر سکونت داشت.
حياط اين امامزاده، آرامستانی است كه مردم هر پنجشنبه با زيارت اين امامزاده عظيم الشان، مزار مردگان را با آب و گلاب میشويند و فاتحهای میفرستند.
برپايی مراسمات مذهبی، مراسم ختم قرآن و قرائت دعای توسل، زيارت عاشورا و دعای ندبه از جمله امور فرهنگی است كه در اين امامزاده با استقبال مردم و جوانان برگزار میشود.
آدرس: قم/ بلوار15خرداد/ به سمت میدان جهاد/ بعد از امامزاده شاه سید علی مسیریابی در بلد
چهار امامزاده، از نوادگان امام سجاد (ع)
بقعه چهار امامزاده، مدفن چهار تن از نوادگان امام زین العابدین (ع) در شهر قم است. در بین اهالی قم زمانی بنام چهار امامزاده و مدتی نیز بنام امامزاده «ملا آقابابا» (نام خادم امامزاده) معروف بود.
در این بقعه بحکایت نامش، چهار امامزاده مدفوناند و مدفونین بنا به شجرنامه موجود شاهزاده حسین و سه فرزندش شاهزاده حسن و شاهزاده محسن و شاهزاده محمد از نوادگان حضرت امام سجاد (ع) هستند.
بقعه چهار امامزاده جزء آثار قبل از دوره صفویه میباشد که در حال حاضر از آثار تاریخى آن به جهت تعمیرات و توسعه بعد از پیروزى انقلاب اسلامی چیزى برجای نمانده است. این بقعه داراى دو ورودی به صحن است که اولى از سوى خیابان 20 متری حائری میباشد.
ورودی دوم از داخل کوچه پشت امامزاده که به صحن مشجر آن باز شده میباشد. از ورودی دوم که وارد شوید حیاتی بزرگ با فضای سبز و درختان متنوع، آرامشی وصف ناپذیر را برای شما به ارمغان میآورد.
ساختمان و ضریح چهار امامزاده بسیار ساده و بیآلایش است، ولی همین سادگی حلال مشکلات بسیار بزرگی است که ارادتمندان حضرتش را از راههای دور و نزدیک به پابوس مقامش آورده تا عقده دل باز کنند و حاجتی را برآورده سازند.
آستانه چهار امامزاده (ع) از قدیم الایام مورد توجه و احترام اهالی و مجاورین بوده و هست؛ هم اکنون نیز همانند سایر بقاع متبرکه ضمن ایجاد بستری معنوی جهت ارتباط با خدای متعال و راز و نیاز با معبود بیهمتا، فضایی گرم و صمیمی برای ارتقاء سطح معنوی جوانان و نوجوانان این شهر میباشد. برگزاری نماز جماعت، فعالیتهای فرهنگی و مراسمهای مذهبی رونق قدیم را به این محل بخشیده تا مکانی برای بازدید علاقه مندان به خاندان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) باشد.
آدرس: قم / بلوار 15 خرداد / خیابان 20متری آیت الله حائری مسیریابی_در_بلد
نظر قمگردی:
زیارت امامزادگان و بقاع متبرکه از جمله جاذبههای گردشگری مذهبی در هر شهری میباشد که به لطف خداوند متعال استان قم نیز از این نعمت پربهره برده است و هر ساله میزبان خیل عظیم عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (علیهمالسلام) میباشد.
به نمایندگی از طرف مردم شریف و میهمان نواز قم از شما دعوت میشود تا در سفر به استان قم، میهمان اهالی با صفای قم باشید و در زیارت اماکن مقدسه قم، ما را از دعای خیر فراموش ننمائید. التماس دعا
نکته طلایی:
شما زائرین و گردشگران گرامی میتوانید در یک برنامه نیم روزه قمگردی به زیارت امامزاده شاه سید علی(ع)، امامزاده احمد (ع) و چهار امامزاده (ع) به جهت قرار گرفتن در یک مسیر مشرف شوید.