محله شاه حمزه قم پلی میان گذشته و حال
همراهان عزیز سلام
آیا تا به حالا اسم محله شاه حمزه قم به گوشتون خورده؟ اگر از گشت و گذار در محلههای قدیمی لذت میبرید، لطفا تا انتها با قمگردی باشید…
در ادامه معرفی جاذبههای گردشگری استان قم، این بار به سراغ یکی از محلههای قدیمی و معروف قم رفتهایم که در بافت مرکزی و سنتی شهر قرار دارد. محلهای که وجود امامزادهای واجبالتعظیم، خیر و برکت را به اهالی آن منطقه ارزانی داشته است.
از سمت بازار قم که به طرف خیابان آذر حرکت میکنید، از هر کسی سراغ محله شاه حمزه را بگیرید، شما را راهنمایی میکند. به حوالی میدان کهنه که رسیدید تابلویی بزرگ در ابتدای ورودی یک کوچه نظر شما را به خود جلب میکند.
روی تابلو نوشته است: آستان مقدس امامزاده حمزه (ع)
وارد کوچه که میشوید رفت و آمد و شلوغی محل، شما را با خود پیش میبرد. از هر کسی بپرسی امامزاده کجاست؟ با اشاره دست راهنماییت میکنند. در میان درختان و فضای سبز محوطه جلوی درب امامزاده، درب چوبی بزرگی شما را به سوی خود میکشاند.
محله شاه حمزه: سفری در گذر زمان و تاریخ
در کنار درب ورودی تابلوی راهنمای بنا، قدمت مجموعه شاه حمزه را به قرن دهم هـ .ق نسبت میدهد. مجموعه شاه حمزه از دو جهت حائز اهمیت میباشد. اولی به سبب وجود مقبره شاهزاده حمزه (ع) و دیگری معماری و نوع تزئینات ساختمان.
امامزاده شاه حمزه با پدر خود حسین و جد خویش احمد در این بقعه مدفون میباشند. بواسطه شهرت و فضیلتی که جناب حمزه داشته بقعه مجتمعاً فقط بنام وی شهرت یافته و اسم وی خوانده میشود. امامزاده شاه حمزه از فرزندان امام موسی کاظم (ع) و برادر امام رضا (ع) میباشد. دلیل اصلی نام گذاری این محله هم بواسطه وجود این امامزاده است.
از نظر سبک معماری بقعه شاه حمزه پلان جالبی دارد. درهای ورودی حیاط آن به طور قرینه در ضلع غربی و شرقی تعبیه شده است. حیاط بقعه مستطیل شکل است و دور آن طاق نماهایی تعبیه شده که کلا با طاق رومی زینت یافتهاند. کاشیهای شطرنجی سفید روی دیوارهای ایوان از نوع کاشی قاجاری است. گنبد این اثر تاریخی با ارتفاع ۱۰ متر و با فرم حلزونی (ترکیبی از مخروط و گنبد) از آثار اوایل قرن معاصر است.
محله شاه حمزه به غیر از امامزاده، جاذبههای دیگری نیز برای بازدید دارد. گذر تاریخی شاه حمزه، یکی دیگر از این موارد است.
مانند دیگر محلههای سنتی وارد گذر که میشوی عطر نان سنگک و کباب ذهنت را به هم میریزد. شلوغی و هیاهوی محله، جریان زندگی را به رخ میکشد. نانوایی، کبابی، بقالی، سوهانی، حلواپزی، خشکه پزی و… از جمله مشاغلی است که بواسطه حضور بقعه شاهزاده حمزه(ع) پر رونق و همراه با خیر و برکت به کسب روزی حلال میپردازند.
محله شاه حمزه قم: گشتی در محلهای که هویت شهر را زنده نگه میدارد
یکی دیگر از جاذبههای این محله، وجود حلواپزی سنتی صداقت میباشد. قدمت این حلواپزی به سال ۱۲۹۰ هـ.ش میرسد و انواع حلوا، ارده و روغن کنجد را به عنوان سوغات قم ارائه میدهند. غیر از اهالی قم که مشتری پایه ثابت حلوای صداقت هستند، مشتریان قدیمی از شهرهای دور و نزدیک برای خرید این سوغات، به این محل مراجعه میکنند.
شاید پیاده روی و گشت و گذار، انرژیت را گرفته و احساس ضعف و گرسنگی داری، شاید هم بوی کباب، هوش از سرت برده. نگران نباش، کبابی شاه حمزه در چند قدمی توست. میتوانی تجربه یک غذای سنتی و خوشمزه را در خاطرت ثبت کنی. نوش جان
نظر قمگردی:
محله گردی برای بسیاری از علاقهمندان به فرهنگ و هنر جذابیتهای خود را دارد. شما عزیزان نیز میتوانید بازدید از محله شاه حمزه قم را در برنامههای گردشگری و تفریحی خود قرار دهید. زیارت بقعه امامزاده حمزه (ع)، گذر از گذر شاه حمزه، خرید سوغات برای عزیزان و خانواده، صرف غذای محلی و سنتی همگی میتواند خاطرهای ماندگار از قمگردی برای شما به ارمغان آورد.
نکته طلایی:
- محله شاه حمزه معمولا پر تردد و شلوغ است، لذا پیشنهاد میشود اگر قصد دارید با وسیله نقلیه شخصی تردد نمائید، در خیابان اصلی خودرو خود را پارک نمائید.
- بقعه امامزاده از ساعات اولیه صبح تا بعد از غروب آفتاب قابل بازدید میباشد.
آدرس: قم/ خیابان شهید دل آذر / کوچه ۱۰۲ / محله شاه حمزه / مسیریابی در بلد