اماکن ديدنی و گردشگری

معرفی مسجد اعظم قم، پایگاه 100 ساله دین، علم، سیاست

همراهان گرامی، سلام

در مقاله‌های قبلی به معرفی مسجد امام حسن عسگری (ع) و مسجد جامع قم به عنوان دو نمونه از مساجد تاریخی قم پرداختیم. در این مقاله قصد داریم شما همراهان گرامی قمگردی را با یکی دیگر از مساجد قدیمی و بسیار معروف قم آشنا سازیم. مسجدی که همه اعتبار و جاه و جلالش وابسته به همسایگی حریم حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) می‌باشد و به برکت همین همسایگی از بدو تاسیس تاکنون سرچشمه راز و نیاز، خیر و برکت، علم و اجتهاد و… بوده است. انسان‌هایی بزرگ قدم بر زمین آن نهاده‌اند تا آسمانی شوند و در آسمان علم و تقوی بدرخشند. با قمگردی این هفته همراه باشید با معرفی مسجد اعظم قم…

معرفی مسجد اعظم قم

اگر از مسیر خیابان اراک قصد تشرف به حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) را داشته باشید، گنبد و گلدسته‌های فیروزه ای رنگ نظر شما را به خود جلب می‌کند. این گنبد و گلدسته متعلق به مسجد اعظم قم می‌باشد.

مسجد اعظم | معرفی مسجد اعظم قم

یکی از جاذبه‌های ارزشمند تاریخی، مذهبی، معماری و سیاسی قم، مسجد اعظم می‌باشد كه به همت والاى مرجع تقلید عالم تشیع، حضرت آیت‌الله العظمى بروجردى در تیرماه سال 1333 هجری شمسی مصادف با سالروز ولادت حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) شروع به ساخت و در سال 1339 به بهره‌برداری رسیده است. معمار این اثر گرانقدر جناب استاد حسین لرزاده می‌باشند.

مسجد اعظم | معرفی مسجد اعظم قم

مسجد اعظم قم از نظر معماری به سبک معماری اسلامی می‌باشد. دارای چهار شبستان اصلی است که مساحت شبستان زیرگنبد ۴۰۰ متر مربع و شبستان‌های جانبی آن هر کدام ۹۰۰ مترمربع است. ارتفاع سقف هر یک از شبستان‌ها با سطح آن در حدود ۱۰ متر مربع است. مجموع مساحت مسجد اعظم در حدود 12000 متر مربع می‌باشد.

مسجد اعظم | معرفی مسجد اعظم قم

گنبد مسجد به قطر ۳۰ متر مربع و به ارتفاع ۱۵ متر مربع از سطح پشت بام و به ارتفاع ۳۵ متر مربع از کف شبستان می‌باشد و دارای گلدسته‌هایی بلند به ارتفاع ۲۵ متر مربع از سطح زمین است و دارای دو مأذنه به ارتفاع ۵ متر مربع می‌باشد و همچنین یک برج با ساعت زنگی بزرگ و زیبا در شمال مسجد قرار دارد که از چهار جهت دیده می‌شود.

مسجد اعظم | معرفی مسجد اعظم قم

در اهمیت این مسجد با عظمت می‌توان گفت این مسجد تنها معبدی است که در جوار بارگاه ملکوتی حضرت فاطمه معصومه (س) قرار دارد. نماز جماعت، برنامه‌ها و مراسمات مهم مذهبی، مجالس ترحیم عالمان مشهور کماکان در این مسجد برگزار می‌گردد.

مسجد اعظم | معرفی مسجد اعظم قم

یکی دیگر از ابعاد اهمیت مسجد اعظم، حوادث سیاسی مهمی از جمله سخنرانی امام خمینی در فروردین ۱۳۴۳هجری شمسی رخ‌ داده است.

مسجد اعظم | معرفی مسجد اعظم قم

مسجد اعظم قم امروز نیز پایگاه علم و اجتهاد است و هر روزه دروس حوزوی توسط یکی از مراجع معظم تقلید در این مسجد برگزار می‌شود.

مسجد اعظم | معرفی مسجد اعظم قم

هر ساله در ماه رجب، مراسم معنوی اعتکاف در فضایی معنوی معطر به عطر حریم فاطمی برگزار و رابطه راز و نیاز بنده با خالق را مستحکم‌تر می‌نماید.

مسجد اعظم | معرفی مسجد اعظم قم

مرقد آیت‌ الله سید حسین بروجردی موسس مسجد اعظم قم که در ضلع غربی این مسجد قرار دارد نیز از دیگر جاذبه‌های مسجد اعظم می‌باشد. بنابر نقل محمدجواد علوی بروجردی این مکان قبلاً خانه کوچکی به مساحت ۶۰ متر مربع بوده است که از مال شخصی آیت الله خریداری شده و بعد از مشخص نمودن محل دفن خود، باقی زمین‌ها را وقف مسجد کردند. آیت‌ الله بروجردی گفته بودند: از آنجایکه این مکان راهروی ورود به حرم مطهر است، مرا در این مکان دفن کنید تا خاک کفش زوار، روی قبر من باشد.

مسجد اعظم | معرفی مسجد اعظم قم

از دیگر موارد اهمیت مسجد اعظم قم، وجود کتابخانه حضرت آیت‌ الله العظمی  بروجردی است که در سال 1340 هجری شمسی افتتاح و هم اکنون نیز فعال می‌باشد.

مسجد اعظم | معرفی مسجد اعظم قم

 آدرس: قم/ حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) / مسجد اعظم (مسیریابی در بلد)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا