معرفی امامزاده احمد ابن قاسم و خواهرش فاطمه از نوادگان امام جعفر صادق (ع)

6 دقیقه مطالعه

همراهان عزیز سلام

در سری مقالات قمگردی هر هفته شما همراهان گرامی را با یکی از جاذبه‌های زیارتی، تاریخی، گردشگری، تفریحی و… استان قم آشنا می‌‌سازیم. از آنجائیکه امامزادگان و بقاع متبرکه در دسته جاذبه‌های تاریخی و مذهبی هر شهر و دیار قرار می‌گیرند، طی چند مقاله گذشته به معرفی برخی از امامزادگان مدفون در شهر قم از جمله امامزاده حمزه (ع)، امامزاده موسی مبرقع (ع)، امامزاده سید علی (ع) و امامزاده ابراهیم(ع)  و امامزاده جعفر شهید(ع)  پنج امامزاده (ع)  و… پرداخته‌ایم.

در مقاله این هفته قمگردی قصد داریم شما همراهان گرامی را با یکی دیگر از امامزادگان واجب التعظیم شهر قم که جزء جاذبه‌های تاریخی، معماری و زیارتی این شهر به حساب می‌آیند، بیشتر آشنا نمائیم.
لطفا تا پایان این مقاله با قمگردی همراه باشید.

امامزاده احمد ابن قاسم

تبلیغات

معرفی امامزاده احمد ابن قاسم و خواهرش فاطمه از نوادگان امام جعفر صادق (ع)

آستان مقدس امامزاده احمد بن قاسم در میدان معلم قرار گرفته و میهمان و زائران گرامی که از مسیر بلوار پیامبر اعظم به مسجد مقدس جمکران مشرف می‌شوند، می‌توانند در مسیر برگشت به حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س)، لحظه‌ای در سایه سار معنوی این امامزاده واجب التعظیم آرامش یابند‌.

نسب احمد بن قاسم با سه واسطه به حضرت امام جعفر صادق(ع) می‌رسد.پدر بزرگوارش قاسم بن احمد شعرانی، فرزند علی بن جعفر عریضی است که از راویان مورد اطمینان می‌باشد و مادرش ام کلثوم، دختر عبدالله بن اسماعیل بن ابراهیم بن محمد بن عبدالله بن محمد بن علی زینبی است. فاطمه، خواهر امامزاده احمد بن قاسم، مادر یکی از امامزادگان بزرگوار مدفون در قم به نام محمد عزیزی است.

امامزاده احمد ابن قاسم

احمد بن قاسم نیز در مانند بسیاری دیگر از سادات علوی به همراه خواهرش فاطمه از مدینه به قم آمد و تا آخر عمر در این شهر ماند. او سیدی فاضل و پرهیزکار بود. در اواخر عمر بر اثر بیماری آبله که در چشمش پیدا شد، نابینا گردید و بقیه عمر را در گوشه ای به تهجد و عبادت سپری نمود. در آستان مقدس امامزده احمد بن قاسم، خواهرش فاطمه، مادر سیدمحمد عزیزی، نیز مدفون است.

بعد از گذشت مدت زمانی از فوت این بزرگواران، مردم قم بر فراز تربت آنان قبه‌ای بنا نهادند. این مقبره به مرور ایام رو به خرابی نهاد و بارها تعمیر و بازسازی شد تا اینکه در سال ۷۸۰ (هـ .ق) از ناحیه علی بن عزالدین اسحق (فرزند علی بن صفی الدین) حاکم عراق تجدید بنا شد.

این امامزاده گرانقدر در بین مردم قم و به زبان محلی شا مد قاسم معروف می‌باشد. بسیاری از بزرگان معتقد هستند کسانی که دارای امراض صعب العلاج بودند و دکترها از معالجه آن‌ها نا امید گشتند به این بارگاه پناه آوردند و از این بزرگوار شفا گرفتند.

امامزاده احمد ابن قاسم

در کنار جاذبه مذهبی این آستان مقدس، معماری این امامزاده نیز برای علاقه مندان به هنر معماری قابل توجه است. قدمت بنای امامزاده احمد بن قاسم به دوران صفوی باز می‌گردد. نماى خارجى بنا، نخست هشت گوشه و در بالا، شانزده ضلعى با گنبد قوسى از مصالح آجرى است که در دوره‌هاى اخیر قبه‌اى کوچک نیز بر فراز آن بنا کرده‌اند.

امامزاده احمد ابن قاسم

گنبد آن، گنجینه آثار هنری و از بناهای اصیل باستانی است که تزئینات گچبری خود را تا حال حفظ کرده است. کتیبه‌ای به طور سینه بندی و به خط ثلث برجسته در داخل گنبد وجود دارد که از جنبه تاریخی حائز اهمیت است.

امامزاده احمد ابن قاسم

این اثر تاریخی و معماری سال ۱۳۷۷ و با شماره ۲۱۶۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

امامزاده احمد ابن قاسم

در حیاط این امامزاده همانند بسیاری دیگر از امامزادگان قم، ارادتمندان و شیفتگان خاندان عصمت و طهارت در جوار این بارگاه نورانی در دل خاک آرمیده‌اند.

امامزاده احمد ابن قاسم

نظر قمگردی:

زیارت امامزادگان و بقاع متبرکه از جمله جاذبه‌های گردشگری مذهبی در هر شهری می‌باشد که به لطف خداوند متعال استان قم نیز از این نعمت پربهره برده است و هر ساله میزبان خیل عظیم عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) می‌باشد.
به نمایندگی از طرف مردم شریف و میهمان نواز قم از شما  دعوت می‌شود تا در سفر به استان قم، میهمان اهالی با صفای قم باشید و در زیارت اماکن مقدسه قم، ما را از دعای خیر فراموش ننمائید.
التماس دعا

نکته طلایی:

شما زائرین و گردشگران گرامی می‌توانید ضمن زیارت این امامزاده از سایر جاذبه‌ای گردشگری قم که در نزدیکی این مکان است نیز بازدید نمائید. مسجد مقدس جمکران، موزه دین و زندگی، بیت تاریخی حضرت امام خمینی (ره) و موزه مراجع

آدرس: قم / میدان معلم / امامزاده احمد ابن قاسم (مسیریابی در بلد)

نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *