
همراهان عزیز سلام
معرفی امامزاده موسی مبرقع، سومین حرم زیارتی قم
قم، دومین مقصد گردشگری مذهبی ایران، هر ساله شاهد حضور عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (علیهمالسلام) میباشد که به ذوق زیارت حرم فرزندان و نوادگان ائمه معصومین، عازم این شهر و دیار میشوند تا دمی آسایش تن و جلای روح را تجربه کنند. شهری که با داشتن حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س)، مسجد مقدس جمکران و تعداد بسیار زیادی امامزاده و بقاع متبرکه حریمی امن و محفلی پر نور را برای زائرین خود فراهم میسازد.
در مقالات قبلی به معرفی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س)، مسجد مقدس جمکران و امامزاده شاه حمزه (ع) پرداختیم. در این مقاله قصد داریم شما را با یکی دیگر از جاذبههای مذهبی و اماکن مقدسه استان قم آشنا سازیم. لطفا تا پایان با قمگردی همراه باشید.
شجره نامه امامزاده موسی مبرقع
امامزاده موسی مبرقع (ع) در خیابان طالقانی (آذر) قم و در محله چهل اختران واقع شده است.
امامزاده موسى مبرقع (ع) فرزند بلافصل حضرت امام جواد (علیهالسلام) و نوه حضرت امام رضا (علیهالسلام) و برادر کوچکتر حضرت امام هادی (علیهالسلام) میباشند. مادرش سمانه مغربیه همان مادر امام هادی (ع) است. میان مورخان در تعداد و اسامی فرزندان امام جواد (ع) اختلافاتی وجود دارد؛ با این وجود همه آنها موسی مبرقع را جزء فرزندان ایشان برشمردهاند وی دو سال بعد از امام هادی (ع) در سال ۲۱۴ هـ .ق در مدینه به دنیا آمدهاند.
موسی مبرقع (ع) رخسار زیبایی داشته که افراد را شیفته خود میکرده. ایشان برای پنهان ساختن این زیبایی کمتر در انظار عمومی حاضر میشدند و غالباً نقابی بر چهره میافکند که به همین دلیل، به موسی مبرقع شهرت یافته است.
امامزاده موسی مبرقع (علیهالسلام)، اولين کسى از سادات رضوى است که در سال ۲۵۶ هـ.ق در قم اقامت گزيده است. بعدها زينب و ام محمد و ميمونه دختران حضرت امام جواد (علیهالسلام) و بعدها بريهه (دختر موسی) به قم آمدند و در قم وفات يافتند و در جنب حضرت فاطمه معصومه (س) دفن شدند.
جناب موسى مبرقع در ۲۹۶ هـ.ق از دنيا رفت و در مکانى که اکنون مزار اوست دفن شد.
در کنار مزار ایشان يکى از فرزندانش به نام شاهزاده احمد فرزند محمد بن موسى که مردى عابد و با سخاوت و کريم بود، مدفون گرديد.
بقعه چهل اختران از ابنيه باشكوه تاريخی و در جوار بقعه جناب موسی مبرقع (علیهالسلام) واقع است كه در اين بقعه، چهارده تن از سادات رضويه از خاندان موسی و جعفر (علیهالسلام) و غالباً از طبقه نسوان به خاک سپرده شده بودند كه در آن تاريخ نام آنها ثبت گرديده است و بعد از آن هم از همين خاندان جمع ديگری دفن شدهاند كه تاريخی برای معرفی نام و نسب آنان در دست نيست؛ چنانكه از تسميه گنبد مزبور به عنوان بقعه چهل اختران يا به قول عوام چهل دختران به خوبی بدست میآيد.
گنبد چهل اختران با اینکه دارای جدار آجری است از ابنیه باشکوه باستانی و تاریخی اصیل شهر قم است که تاریخ بنای آن به سال 950 هجری قمری و نام بانی آن شاه طهماسب صفوی و اسم معمار هنرمندش استاد سلطان قمی که در کتیبههای داخلی آن هنوز نام وی موجود است.
نظر قمگردی
امامزاده موسی مبرقع (علیهالسلام) همچون نگینی درخشان در قلب شهر قم نه تنها مکانی مقدس برای زیارت و راز و نیاز است، بلکه گنجینهای از هنر معماری اسلامی-ایرانی را نیز به نمایش میگذارد. زائران با دلی مملو از امید و حاجت به این بارگاه ملکوتی پناه میبرند و در سایه عنایت الهی، از برکات آن بهرهمند میگردند.
در واقع امامزاده موسی مبرقع (علیهالسلام) و گذر چهل اختران، مجموعهای بینظیر از معنویت و هنر را در کنار هم به نمایش میگذارند و هر ساله، میزبان زائران و گردشگران بسیاری از سراسر ایران و جهان هستند.
نکته طلایی:
- معمولا محوطه باز اطراف امامزاده فضای پارک خودرو شما را تامین مینماید.
- آدرس: قم / خیابان طالقانی / کوچه 59 / محله چهل اختران / مسیریابی در بلد