معرفی امامزاده ابواحمد از نوادگان حضرت علی(ع) و چهار امامزاده از نوادگان امام سجاد(ع)  

7 Min Read

همراهان عزیز سلام

در سری مقالات قمگردی هر هفته شما همراهان گرامی را با یکی از جاذبه‌های زیارتی، تاریخی، گردشگری، تفریحی و… استان قم آشنا می‌سازیم. از آنجائیکه امامزادگان و بقاع متبرکه در دسته جاذبه‌های تاریخی و مذهبی هر شهر و دیار قرار می‌گیرند، طی چند مقاله گذشته به معرفی برخی از امامزادگان مدفون در شهر قم از جمله امامزاده حمزه(ع)، امامزاده موسی مبرقع(ع)، امامزاده سید علی(ع) و امامزاده ابراهیم(ع) و امامزاده جعفر شهید(ع) پرداخته‌ایم. در مقاله این هفته قمگردی قصد داریم دو امامزاده دیگر از امامزادگان واجب التعظیم شهر قم که جزء جاذبه‌های تاریخی، معماری و زیارتی این شهر به حساب می‌آیند را حضور شما گرامیان معرفی نمائیم. لطفا تا پایان این مقاله با قمگردی همراه باشید.

امامزاده ابواحمد بن محمد بن حنفیه(ع)

امامزاده ابواحمد که در بین اهالی قم به امامزاده احمد میانی و یا امامزاده میانی معروف شده از نوادگان حضرت امیر المومنین علی(ع) می‌باشد که نسب این امامزاده با پنج واسطه به امام علی(ع) می‌رسد، این پنج واسطه شامل سید ابو احمد محمد بن عبدالله الثانی بن جعفر الثانی بن عبدالله بن جعفر الاصفر بن محمد الحنیفه بن الامام امیرالمومنین علی(ع) می‌شود.
علت معروفیت و شهرت این امامزاده به امامزاده احمد میانی به دلیل قرارگیری مکان این امامزاده در میان بقعه چهار امامزاده و امامزاده سید علی می‌باشد.

امامزاده ابواحمدبنای آستان امامزاده احمد(ع) از آثار معماری قرن دهم هجری است و متضمن آثار هنری و گچ بری زیبا و گنبد هرمی می‌باشد، همچنین بقعه امامزاده احمد در وسط صحن واقع شده که در سمت شرقی و مدخل آن ایوانچه‌ای است با جدار سفید کاری و پوشش مقرنس گچی که در نوع خود بی‌نظیر است.
این اثر تاریخی و معماری سال ۱۳۷۸ و با شماره ۲۴۲۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مورخان و تاریخ نویسان بر این عقیده‌اند که هجرت امامزاده ابو احمد ظاهرا در سال ۲۵۰ هجری قمری پس از قیام و شهادت یحیی بن عمربن یحیی صورت گرفته است؛ زیرا در این سال متوکل عباسی آزار و اذیت خود را نسبت به سادات مضاعف کرد و همین باعث مهاجرت تعداد زیادی از علویان به قم، کرمان، فارس، اصفهان و خراسان و طبرستان شد. روایت شده است که ابواحمد از کوفه به قم آمد و تا زمان وفات، در این شهر سکونت داشت.

حیاط این امامزاده، آرامستانی است که مردم هر پنجشنبه با زیارت این امامزاده عظیم الشان، مزار مردگان را با آب و گلاب می‌شویند و فاتحه‌ای می‌فرستند.
برپایی مراسمات مذهبی، مراسم ختم قرآن و قرائت دعای توسل، زیارت عاشورا و دعای ندبه از جمله امور فرهنگی است که در این امامزاده با استقبال مردم و جوانان برگزار می‌شود.
آدرس: قم/ بلوار۱۵خرداد/ به سمت میدان جهاد/ بعد از امامزاده شاه سید علی

لینک آدرس : balad.ir/p/4eIaGtgl1F1C22

چهار امامزاده، از نوادگان امام سجاد (ع)

بقعه چهار امامزاده، مدفن چهار تن از نوادگان امام زین العابدین(ع) در شهر قم است. در بین اهالی قم زمانی بنام چهار امامزاده و مدتی نیز بنام امامزاده «ملا‌ آقابابا» (نام خادم امامزاده) معروف بود.

در این بقعه بحکایت نامش، چهار امامزاده مدفونند و مدفونین بنا به شجرنامه موجود شاهزاده حسین و سه فرزندش شاهزاده حسن و شاهزاده محسن و شاهزاده محمد از نوادگان حضرت امام سجاد(ع) هستند.

بقعه چهار امامزاده جزء آثار قبل از دوره صفویه می‌باشد که در حال حاضر از آثار تاریخى آن بجهت تعمیرات و توسعه بعد از پیروزى انقلاب اسلامی چیزى برجای نمانده است. این بقعه داراى دو ورودی به صحن است که اولى از سوى خیابان ۲۰ متری حائری می‌باشد.

ورودی دوم از داخل کوچه پشت امامزاده که به صحن مشجر آن باز شده می‌باشد. از ورودی دوم که وارد شوید حیاتی بزرگ با فضای سبز و درختان متنوع، آرامشی وصف ناپذیر را برای شما به ارمغان می‌آورد.

ساختمان و ضریح چهار امامزاده بسیار ساده و بی‌آلایش است، ولی همین سادگی حلال مشکلات بسیار بزرگی است که ارادتمندان حضرتش را از راه‌های دور و نزدیک به پابوس مقامش آورده تا عقده دل باز کنند و حاجتی را برآورده سازند.

آستانه چهار امامزاده (ع)  از قدیم الایام مورد توجه و احترام اهالی و مجاورین بوده و هست؛ هم اکنون نیز همانند سایر بقاع متبرکه ضمن ایجاد بستری معنوی جهت ارتباط با خدای متعال و راز و نیاز با معبود بی‌همتا، فضایی گرم و صمیمی برای ارتقاء سطح معنوی جوانان و نوجوانان این شهر می‌باشد. برگزاری نماز جماعت، فعالیت‌های فرهنگی و مراسم‌های مذهبی رونق قدیم را به این محل بخشیده تا مکانی برای بازدید علاقه مندان به خاندان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) باشد.

آدرس: قم / بلوار ۱۵ خرداد / خیابان ۲۰متری آیت اله حائری

لینک آدرس : balad.ir/p/1W4wNfnCjOwtCO

نظر قمگردی:

زیارت امامزادگان و بقاع متبرکه از جمله جاذبه‌های گردشگری مذهبی در هر شهری می‌باشد که به لطف خداوند متعال استان قم نیز از این نعمت پربهره برده است و هر ساله میزبان خیل عظیم عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) می‌باشد.
به نمایندگی از طرف مردم شریف و میهمان نواز قم از شما  دعوت می‌شود تا در سفر به استان قم، میهمان اهالی با صفای قم باشید و در زیارت اماکن مقدسه قم، ما را از دعای خیر فراموش ننمائید. التماس دعا

نکته طلایی:

شما زائرین و گردشگران گرامی می‌توانید در یک برنامه نیم روزه قمگردی به زیارت امامزاده شاه سید علی(ع)، امامزاده احمد(ع) و چهار امامزاده(ع) به جهت قرار گرفتن در یک مسیر مشرف شوید.

Share This Article
Leave a comment