معرفی کاروانسرای تاریخی پاسنگان قم

5 دقیقه مطالعه

همراهان عزیز سلام

کاروانسرای تاریخی پاسنگان، روزگاری پذیرای مسافران و تاجران و کاروانیان خسته از راه بوده، مدتی به‌عنوان پاسگاه ژاندارمری استفاده شد و هم‌ اکنون نیز، بعد از مرمت و بازسازی، به اقامتگاه‌ بومگردی تبدیل شده تا به عنوان یادگار و میراثی از گذشتگان، مورد توجه مسافران و علاقه مندان به میراث گذشته قرار گیرد.

در تعدادی از مقاله‌های گذشته به معرفی برخی از جاذبه‌های تاریخی و معماری استان قم از جمله تیمچه فرش بازار قم، خانه تاریخی زند، منزل حکیم ملاصدرا و مقابر گنبد سبز پرداختیم.
در مقاله این هفته قصد داریم شما گرامیان را با یکی دیگر از جاذبه‌های معماری و تاریخی استان قم آشنا کنیم. این اثر به علت دور افتادن از مرکز شهر، کمتر مورد توجه گردشگران و حتی اهالی قم قرار گرفته است.
اکثر علاقه مندان به آثار تاریخی و فرهنگی، بعد از بازدید این مجموعه، احساس غرور و افتخار و بالیدن به فرهنگ و تمدنی این چنین غنی و عظیم درکشور عزیزمان ایران دارند.
لطفا با قمگردی همراه باشید با معرفی کاروانسرای پاسنگان…

معرفی کاروانسرای تاریخی پاسنگان

کاروانسرا یا سرای کاروان محلی بوده است که در زمان قدیم مسافران خسته از راه، به طور موقت در آن اقامت و تجدید قوا می‌کرده‌اند. کاروانسراها نقش بسزایی در مبـادلات تجـاری، پخـش و فـروش تولیـدات مناطـق گوناگون، تعامـل و تبـادل فرهنگ‌هـا و گسترش آداب، رسـوم، سـنت‌ها و عقاید سیاسـی داشته‌اند.

تبلیغات

پاسنگان

 

کاروانسرای تاریخی پاسنگان با دو هزار و پانصد متر مربع مساحت به شکل مربع و چهار ایوانی ساخته شده است  که در چهار کنج  آن، چهار برج نیم دایره با نمای تزیینی به چشم می‌خورد.
این کاروانسرا از آجر ساخته شده که روی پایه‌ای مرکب از سنگ‌های بزرگ قرار گرفته است و دارای شش اتاق، شانزده ایوانچه، حیاط، اتاق نگهبانان و محل نگهداری حیوانات است، در خارج از کاروانسرا نیز دو آب انبار قدیمی قرار دارد.

در کاروانسرای تاریخی پاسنگان، امکان رصد ستارگان نیز برای بازدیدکنندگان فراهم شده است. با توجه به قرار داشتن این کاروانسرا در مسیر کویر مرنجاب و آماده بودن امکانات رصد ستارگان برای گردشگران، علاقه مندان به نجوم می‌‏توانند در این مجموعه، ستارگان را رصد کنند.
سفره خانه سنتی، محلی برای برگزاری مراسم و آیین‌های مذهبی، فرهنگی، هنری و جشنواره‌های کشوری، اماکن اقامتی و پایگاه پرنده نگری از جمله امکاناتی است که در این کاروانسرا برای بازدید کنندگان فراهم شده است.

قدمت این کاروانسرا به دوران صفویه بر می‌گردد که  در تاریخ هشتم خردادماه سال هزار و سیصد و بیست و یک  هجری شمسی به شماره ثبت سیصد و پنجاه و هفت در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

 برای گردشگران زیارتی، طبیعت گردها و مسافرانی که به هر ترتیب از شاهراه ارتباطی ایران یعنی جاده قم و شهر قم عبور می‌کنند، کاروانسرای عباسی پاسنگان فضایی دلنشین برای بازدید و البته استراحت فراهم می‌کند.

نظر قمگردی:
کاروانسرای تاریخی پاسنگان یکی از دو کاروانسرای معروف و تاریخی استان قم می‌باشد، که معرف فرهنگ، تمدن و تاریخ این مرز و بوم هستند.
این دو اثر نظر بسیاری از علاقه‌مندان به تاریخ و معماری را به خود جلب کرده است و بازدید از آن خالی از لطف نیست. ضمن اینکه آرامش و بکر بودن فضا، انرژی از دست رفته آدمی در این هیاهوی عصر ماشین را جبران می‌نماید. پیشنهاد می‌کنیم در برنامه‌های قمگردی خود، پاسنگان را فراموش نکنید.

نکته طلایی:

  • این کاروانسرا به طور معمول فعال نمی‌باشد، لذا می‌بایست قبل از مراجعه حتما از روزها و ساعات فعالیت مجموعه مطلع شوید.
  • با توجه به اینکه کاروانسرای پاسنگان در مسیر جاده قدیم قم به کاشان و کویر مرنجاب، قرار گرفته است، محل مناسبی جهت اقامت شبانه گروه‌های گردشگری و کویر نوردی می‌باشد.
  • با توجه به اینکه کاروانسرا در حاشیه شهر قرار دارد، پیشنهاد می‌گردد امکانات و تجهیزات مورد نیاز خود، همچنین مواد غذایی، آب آشامیدنی و… همراه داشته باشید.
  • سرویس بهداشتی مجموعه موجود است.

آدرس: کیلومتر۲۰جاده قدیم قم –کاشان/ روستای زنبورک/ کاروانسرای تاریخی پاسنگان/ مسیریابی در بلد

شماره تماس و هماهنگی: ۰۹۱۲۳۴۵۱۸۱۲ – آقای سعید ابراهیمی پور

اینستاگرام :Pasangan_corvansary

نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *