اماکن ديدنی و گردشگری

معرفی مسجد امام حسن عسکری (ع) در قم

مسجد امام حسن عسکری (ع)، اولین مسجد قم با قدمت نزدیک به 1200 سال

همراهان عزیز سلام

مساجد از دیر باز کانون تجمع و توجه مسلمانان بوده و هر مرز و بومی که در آن گلدسته‌های مساجد قد برافراشته‌اند، گروهی از مسلمانان در زیر گنبدی به عبادت خالق خویش و راز و نیاز با پروردگار یکتا پرداخته‌اند. در دین مبین اسلام مساجد از جایگاه رفیع و ویژه‌ای برخوردار هستند تا جایی که پیامبر اکرم رسول اکرم (ص) از قول خداوند متعال می‌فرمایند: «مساجد خانه‌های من در زمین‌اند، همانگونه که ستارگان برای اهل زمین می‌درخشند، مساجد نیز برای اهل آسمان نورافشانی می‌کنند».

در استان قم نیز مساجد از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برخوردار هستند و مطالعه و آشنایی با این مراکز مذهبی و اسلامی، قدمت و تاریخ این شهر را بیش از پیش روشن می‌نماید. در مقاله این هفته قمگردی قصد داریم شما را با اولین، کهن‌ترین و بزرگ‌ترین مسجد قم که به نام پیشوای یازدهم شیعیان، حضرت امام حسن عسکری (ع) منسوب می‌باشد، آشنا نمائیم. لطفا تا پایان با قمگردی همراه باشید.

مسجد امام حسن عسکری (ع) در مرکز شهر قم و در ابتداى خيابان آستانه قرار دارد. دارای چهار درب ورودی از سمت خيابان شهید دل آذر (شمال مسجد)، خيابان آستانه (شرق و جنوب مسجد) و خيابان ساحلی (غرب مسجد) اولین، کهن‌ترين و بزرگ‌ترين مسجد شهر قم است كه منسوب به امام يازدهم شيعيان، حضرت امام حسن عسکری (ع) می‌باشد و در قرن سوم هجرى احمد بن اسحاق قمى وكيل و نماينده امام حسن عسکرى (ع) به امر آن حضرت آن را بنا نموده است.

 

این مسجد، در میان مردم شهر قم از گذشته زبانزد بوده و کمتر کسی در شهر قم است که در این مسجد نماز نخوانده باشد و یا این مکان مقدس را نشناسد.
‌شهرت تقدس این مسجد مقدس در میان مردم‌ به جهت تاسیس این مکان مقدس به امر مستقیم امام حسن عسکری (ع) است و تا قبل از ساخت مسجد جامع قم، اهالی شهر از آن به عنوان مسجد جامع شهر یاد می‌کرده‌اند.

اولین و با اهمیت‌ترین دلیلی که این مسجد را مورد احترام و شهرت مردم قرار داده است، ساخت این مسجد به دستور مستقیم امام حسن عسکری (ع) و با پول امام و بوسیله نايب امام ساخت شده است؛ به همین دلیل این مسجد مورد توجه و اهتمام بسیاری از مراجع و علمایی که در قم حضور داشتند، قرار گرفته و ضمن برگزاری جلسات دروس حوزوی، به عنوان امام جماعت، اقدام به برگزاری نماز جماعت نیز نموده‌اند.

مسجد امام حسن عسکری

دومین دلیل اهمیت و جایگاه والای مسجد امام حسن عسکری (ع)، نزدیکی و همجواری این مسجد با حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) می‌باشد. بسیاری از شیفتگان زیارت حرم حضرت فاطمه معصومه (س) قبل از رسیدن به حرم مطهر، می‌بایست از مسیر خیابان آستانه و درب ورودی این مسجد عبور نمایند.
سومین موضوع که در معروفیت این مسجد سهم بسزایی دارد، برگزاری 5 وعده نماز جماعت صبح، ظهر، عصر، مغرب و عشا، به صورت همزمان در 7 شبستان این مسجد است. شبستان شاهرودی، شبستان فیض، شبستان جزائری، شبستان مستقیم، شبستان زاهدی، شبستان روحانی و شبستان جدید همگی در هنگام اقامه نماز جماعت، پذیرای نمازگزاران می‌باشند.

چهارمین موضوع که شهرت این مسجد را صد چندان نموده است، برگزاری مراسم اعتکاف از حدود 90 سال پیش، در این مسجد بوده است. هر ساله هزاران نفر جهت مراسم اعتکاف در این مسجد حضور پیدا می‌کنند تا با معبود خویش به راز و نیاز بپردازند. نگارش تمام آیات قرآن کریم به طول 9 هزار متر در داخل مسجد و برخی از گلدسته‌ها، پنجمین دلیل اهمیت و معروفیت مسجد امام حسن عسکری (ع) می‌باشد.

از نظر معماری نیز این مسجد حائز اهمیت می‌باشد. بنای این مسجد در سه مرحله ساخت و توسعه پیدا کرده است. بنای اولیه مربوط به به سال 260 هجری قمری می‌باشد.

 

در سال 1352 هجری شمسی ساختمان جدید شامل مسجد و سرداب اضافه شده است.

در سال 1394 شبستان‌های جدید به محدوده قدیمی اضافه گردیده است که با استفاده از معماری دلنواز اسلامی، جذابیت این بنا را دوچندان نموده است.

ارتفاع گلدسته‌های این مسجد 59 متر است که در حروف ابجد به نام مقدس امام زمان، حضرت مهدی (عج) اشاره دارد. همچنین محدوده‌ زیر گنبد این مسجد به نام 14 معصوم (ع)، تعداد 14 مقرنس قرار گرفته است.

 

این مسجد در سال 1355 هجری شمسی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و در حدود 25000 متر مربع مساحت دارد. بسیاری از اهالی قم از برگزاری نماز عید سعید فطر در این مسجد خاطره دارند و هم اکنون نیز کانون تجمع، گردهمایی و برگزاری مراسمات مذهبی و اجتماعی می‌باشد.

نظر قمگردی:

مسجد امام حسن عسکری قم در کنار همه جاذبه‌های تاریخی، مذهبی و معماری خود، مکانی برای ارتباط با خالق یکتا و عبادت و ابراز بندگی در این هیاهوی زندگی امروزی است. هر زمان که در فضای معنوی این مسجد مقدس حضور پیدا کرده و قامت عشق بستید، ما را از دعای خیر محروم نسازید. التماس دعا

نکته طلایی:

  • درب‌های ورودی مسجد فقط دقایقی قبل از برگزاری نماز جماعت باز می‌شود.
  • جهت سهولت در دسترسی به این مسجد مقدس، پیشنهاد می‌کنیم وسیله نقلیه خود را در پارکینگ حرم مطهر پارک نموده و ادامه مسیر را بصورت پیاده روی انجام دهید.

 آدرس: قم / چهار راه بازار / مسجد مقدس امام حسن عسکری (ع) / مسیریابی در بلد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا