اماکن ديدنی و گردشگری

معرفی امامزاده ناصر از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) و  امامزاده محمد از نوادگان حضرت علی (ع)  

همراهان عزیز سلام

در سری مقالات قمگردی هر هفته شما همراهان گرامی را با یکی از جاذبه‌های زیارتی، تاریخی، گردشگری، تفریحی و… استان قم آشنا می‌سازیم. از آنجائیکه امامزادگان و بقاع متبرکه در دسته جاذبه‌های تاریخی و مذهبی هر شهر و دیار قرار می‌گیرند، طی چند مقاله گذشته به معرفی برخی از امامزادگان مدفون در شهر قم از جمله امامزاده حمزه (ع)، امامزاده موسی مبرقع (ع)، امامزاده سید علی (ع) و امامزاده ابراهیم (ع)  و امامزاده جعفر شهید (ع)  امامزاده احمد (ع)  پرداخته‌ایم.

در مقاله این هفته قمگردی قصد داریم دو امامزاده دیگر از امامزادگان واجب التعظیم شهر قم، امامزاده ناصر و امامزاده محمد که جزء جاذبه‌های تاریخی، معماری و زیارتی این شهر به حساب می‌آیند را حضور شما گرامیان معرفی نمائیم. لطفا تا پایان این مقاله با قمگردی همراه باشید.

امامزاده ناصر | امامزاده محمد

معرفی امامزاده ناصر از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) و  امامزاده محمد از نوادگان حضرت علی (ع)

امامزاده ناصر از نوادگان امام حسن مجتبی (ع)

استان قم یکی از معدود استان‌های ایران اسلامی است که تعداد بی‌شماری از امامزادگان و نوادگان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در آن آرمیده‌اند؛ در قم اگر از مشکلات زمانه خسته و دلگیر شوی و غصه دار بمانی، جای تعجب دارد، چرا که جای جای شهر قم، امامزاده‌ و آرامگاه مردان و زنان صالحی وجود دارد که از قداست و برکت وجودشان هر کوه غمی به هر اندازه‌ای هم که باشد، آب می‌شود؛ اگر غربت این بزرگواران را بشکنی و به دیدارشان بروی، انبوه غمت را می‌شکنند.

از زمانی که حضرت فاطمه معصومه (س) به قم آمده و بعد از مدت کوتاهی سکونت در اینجا وفات نمودند، امامزادگان و نوادگان خاندان مطهر و منور رسول اکرم (ص) نیز یک به یک به قم هجرت کرده و در جوار بانوی کرامت ساکن و در همین شهر دعوت حق را لبیک گفتند؛ گویا امامزادگان هم به محبت مردم این شهر اهل بیت (ع) دل بسته‌اند. برخی از این امامزادگان، گنبد و گلدسته دارند و حرمی، و عده‌ای هم، بی‌حرم و گنبد هستند ولی در هر صورت وقتی زائرشان شوی و به زیارت‌شان بروی، هیچ کس را بی‌جواب نمی‌گذارند.

امامزاده ناصر | امامزاده محمد

یکی دیگر از جاذبه‌های مذهبی و زیارتی شهر قم، امامزاده ناصر الدین (ع) می‌باشد که در بین اهالی قم به شاهزاده ناصر و یا شازده ناصر معروف و مشهور است. این امامزاده واجب التعظیم در هسته مرکزی شهر و در مجاورت و نزدیکی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) و مسجد معظم امام حسن عسکری (ع) قرار گرفته است که همین موضوع مراجعات مشتاقان و زائران اهل بیت (ع) را به این مرقد مطهر بیش از پیش فراهم می‌سازد. امامزاده ناصرالدّین علی (ع) معروف به شاهزاده ناصرالدین، یکی از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) می‌باشد.

امامزاده ناصر | امامزاده محمد

تمامی وسعت این امامزاده شاید به وسعت یک اتاق کوچک باشد، اما بسیار با صفاست؛ صفایش به وسعت مکانش نیست، و تا زمانی که به این مکان قدم نگذارید، صفای آن دریافتنی نیست، جز اینکه بیاییم و مثل دیگران زائرش شویم.

اذن دخول که یکی از آداب ورود به اماکن مقدس است، بیرون فضای مرقد و بالای پنجره ضریح مشرف به خیابان نصب شده و برای خواندنش باید در پیاده رو جلوی امامزاده بایستید؛ پیاده رویی بسیار کم عرض و پر رفت و آمد؛ اگر اصرار داشته باشیم که اذن دخول این حرم باصفا را بخوانیم، چاره‌ای نیست جز اینکه داخل پیاده رو اذن دخول را بخوانیم.

امامزاده ناصر | امامزاده محمد

حرم کوچک امامزاده ناصرالدین (ع) بین دو مغازه سوهان فروشی و آب میوه فروشی قرار دارد.
طبق اسناد تاریخی، امامزاده ناصرالدین (ع) در اواخر قرن هشتم و اوایل قرن نهم در قم زندگی کرده است؛ آن گونه که در کتب انساب آمده و روی سنگ قبر نیز حکاکی شده، سلسله نسب وی چنین است: «سید جلیل القدر ناصر الدین علی بن مهدی بن محمد بن حسین بن زید بن محمد بن احمد بن جعفر بن محمد بن عبدالرّحمن بن محمد البطحانی بن قاسم بن حسن بن زید بن امام حسن مجتبی (ع)».

گنبد و گل دسته‌های کوچک امامزاده ناصرالدین علی (ع)، فیروزه‌ای رنگ است و آن‌قدر ارتفاع ندارد که بگوییم دل آسمان را شکافته‌اند، اما به آسمان راه دارد.
گنبد و بارگاه ناصرالدّین علی (ع) از آثار دوره صفویه است که هم زمان با ایوان مسجد بزرگ امام حسن عسکری (ع) شهر قم بنا شده است. طبق کتیبه سر در بارگاه این امامزاده شریف، آخرین تاریخ بازسازی این بقعه متبرکه، به سال ۱۴۱۱ قمری و 1369 شمسی باز می‌گردد که توسط سازمان اوقاف انجام شده است.

این بقعه به صورت مربع مختلف الاضلاع به طول تقریبی چهار متر و عرض سه و نیم متر است؛ در وسط آن ضریح است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ساخته و نصب شده است؛ جدار این بقعه نیز با کاشی‌های فیروزه فام ساده و خشتی، کاشی کاری و آیینه کاری شده است.

امامزاده ناصر | امامزاده محمد

حرم شاهزاده ناصرالدین (ع) به دو قسمت مجزا یعنی خواهران و برادران تقسیم شده که بخش خواهران به نسبت بخش برادران خیلی کوچک‌تر است.
هر ساعتی که دلت بگیرد و به زیارت امامزاده ناصر (ع) قم بروی، چند زائر را می‌بینی که به زیارت و راز و نیاز مشغول هستند. خیلی‌ها از بیرون فقط سلام می‌دهند و می‌روند. فقط کافیست که با وضو وارد شوی، مهر برداری و دو رکعت نماز بخوانی، امامزاده سیم دلت را به خالق هستی وصل می‌کند و اینجاست که آرامشی وصف ناشدنی دلت را فرا می‌گیرد.

چند زائر از شهرستان آمده‌اند، می‌گویند هر بار که به شهر قم و زیارت حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) می‌آیند، بعد از زیارت حرم به این امامزاده می‌آیند و جرعه‌ای آرامش را برای خود و خانواده به ارمغان می‌برند. شاید این بار نوبت شما همراه گرامی قمگردی باشد که به شهر قم و زیارت این امامزاده بیایی…

آدرس: قم/ خیابان آیت الله طالقانی/ بعد از چهار راه بازار/ به سمت پل علیخانی/ روبروی درب شمالی مسجد امام حسن عسکری مسیر_یابی_دربلد

امامزاده محمد و سیده صفورا از نوادگان حضرت امام علی (ع)

بقعه متبرکه امامزادگان «سیده صفورا» و عموی بزرگوارشان «محمد» از بقاع متبرکه استان قم هستند که شاید خیلی از اهالی قم هم کمتر از این امامزاده جلیل القدر اطلاعی داشته باشند.

امامزاده ناصر | امامزاده محمد

امامزادگان «سیده صفورا» و عموی بزرگوارشان «محمد» از نوادگان حضرت علی (ع) می‌باشند که جزء بقاع متبرکه قدیمی در شهر قم می‌باشد. هر ساله بسیاری از شیفتگان خاندان عصمت و طهارت از راه‌های دور و نزدیک به سبب زیارت این امامزاده به شهر قم عزیمت می‌نمایند. این امامزاده مکانی با صفا و دنج، برای خلوتی با معبود و خلاصی از غم‌ها و مشغله‌های روزگار و مخفی گاهی برای گنج آرامش است.

آیاتی که داخل گنبد گچ کاری شده‌اند، بیانگر سایه ابدی خداوند بالای زندگی و قلب‌هایمان است و آرامش می‌بخشند. کاشی‌های آبی و فیروزه‌ای آن گویی ما را از بلاها، مصون می‌دارند. این جاست که انسان پی‌می‌برد که معماری هم، خودش زبانی دارد.

امامزاده ناصر | امامزاده محمد

ضریح زیبای متناسب با فضای دنج آن، سنگ صبور و گره‌گشای دست‌های زائران این دو شهزاده هستند که به راستی مانند جد بزرگوارشان امیرالمومنین (ع) چه خوش صاحب خانه‌هایی هستند. این بقعه کوچک، پاسخگوی ندای اهل دل است که آرامش جان، به کوچکی جا و مکان نیست.

امامزاده ناصر | امامزاده محمد

این امامزاده که قدمت آن به قرن نهم و دهم هـ.ق می‌رسد، به شماره 2667 در لیست آثار تاریخی و فرهنگی به ثبت رسیده است.

امامزاده ناصر | امامزاده محمد

آدرس: قم/ بلوار امام موسی صدر/ میدان الهادی/ ابتدای خیابان شهید کیوانفر مسیریابی در بلد

نظر قمگردی:

زیارت امامزادگان و بقاع متبرکه از جمله جاذبه‌های گردشگری مذهبی در هر شهری می‌باشد که به لطف خداوند متعال استان قم نیز از این نعمت پربهره برده است و هر ساله میزبان خیل عظیم عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم‌السلام) می‌باشد.
به نمایندگی از طرف مردم شریف و میهمان نواز قم از شما دعوت می‌شود تا در سفر به استان قم، میهمان اهالی با صفای قم باشید و در زیارت اماکن مقدسه قم، ما را از دعای خیر فراموش ننمائید.
التماس دعا

 

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button